لطفا صبر کنید

دکتر مهسا اسمعیل پور

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی

 

لذت شیرین بچه دار شدن

دختر قند عسل، پسر هم شیرینیه. دختر یا پسر نداره بچه هر چی باشه امید خونست، نور خونست.
بچه باعث میشه دوباره امید به زندگی پیدا کنید، حضورش بهتون دوباره انگیزه میده نه؟ 
همانطور که می دانید متاسفانه این روزها ناباروری دم خانه خیلی از زوج های جوان رفته و امید را از آنان گرفته. ناتوانی در بچه دار شدن زندگی افراد را دچار چالش کرده و گاها نیز ممکن است زندگی آنان را متزلزل کند.
خوشبختانه به لطف حضور علم نوین در زمینه پزشکی اکنون متخصصان به درمان قطعی نازایی دست یافته اند، به گونه ای که اکثر نازایی ها اکنون قابل درمان هستند.
بهترین متخصص زنان در بابل می تواند به شما در درمان ناباروری کمک نماید. 

ناباروری چیست؟

ناباروری یا همان نازایی به معنای عدم توانایی باردار شدن پس از یک سال تلاش برای بارداری در رابطه محافظت نشده است (یا شش ماه تلاش اگر سن زن 35 سال یا بیشتر باشد). همچنین در این امر زنانی که می توانند باردار شوند و بارداری در آنها اتفاق می افتد، اما نمی توانند باردار بمانند نیز ممکن است نابارور باشند. اما اکنون سوال مهم اینجاست که علت ناباروری چیست و آیا درمان ناباروری میسر است یا خیر؟ روش های درمان نازایی چه روش هایی می باشد؟ آیا این روش های درمانی زمان بر هستند؟

مراحل بارداری

بارداری در نتیجه فرایندی اتفاق می افتد که مراحل آن زیاد است. برای باردار شدن:
⬅️ بدن یک زن باید ابتدا یک تخمک را از یکی از تخمدان های خود آزاد کند (تخمک گذاری).
⬅️ این تخمک بالغ باید از طریق لوله فالوپ به سمت رحم (رحم) برود.
⬅️ در این میان اسپرم مرد باید در طول مسیر به تخمک بپیوندد (بارور کند).
⬅️ تخمک بارور شده باید به دیواره رحم بچسبد (لانه گزینی).
⬅️ در صورت بروز یا وجود مشکل در هر یک از این مراحل، ممکن است ناباروری اتفاق بیفتد.

تشخیص ناباروری در زنان

⬅️ کیت
استفاده از کیت تست تخمک گذاری خانگی (موجود در داروخانه ها)
⬅️ آزمایش خون
پزشکان همچنین می توانند تخمک گذاری را با آزمایش خون بررسی کنند. یا می توانند سونوگرافی از تخمدان ها انجام دهند. اگر تخمک گذاری طبیعی باشد، آزمایش های باروری دیگری نیز وجود دارد.
⬅️ هیستروسالپنگوگرافی (HIS-tur-oh-sal-ping-GOGH-ru-fee)
این عکسبرداری با اشعه ایکس از رحم و لوله های فالوپ است. در این روش پزشکان رنگ مخصوصی را از طریق واژن به رحم تزریق می کنند، این رنگ در معرض  اشعه ایکس خود را نشان می دهد. سپس پزشکان می توانند بررسی کنند که آیا رنگ آزادانه در رحم و لوله های فالوپ حرکت می کند یا خیر. این عمل می تواند به آنها کمک کند تا بلوک های فیزیکی که باعث مسدود شدن حرکت تخمک هستند و ممکن است باعث ناباروری شوند را پیدا کنند. موانع موجود در سیستم(مسیر) می تواند از حرکت تخمک از لوله فالوپ به رحم جلوگیری کند و همچنین می‌تواند از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری کند.

⬅️ لاپاراسکوپی (lap-uh-ROS-kuh-pee)
یک جراحی جزئی و سبک برای دیدن داخل شکم. پزشک این کار را با یک ابزار کوچک با نوری به نام لاپاروسکوپ  انجام می دهد. او یک برش کوچک در قسمت پایین شکم ایجاد می کند و لاپاراسکوپ را وارد می کند. با لاپاراسکوپ، پزشک می تواند تخمدان ها، لوله های فالوپ و رحم را از نظر بیماری و مشکلات فیزیکی بررسی کند. پزشکان معمولاً با لاپاراسکوپی می توانند جای زخم و اندومتریوز را پیدا کنند.
یافتن علت ناباروری می تواند یک فرآیند طولانی و به علاوه حساس باشد. ممکن است تکمیل تمام آزمایشات مورد نیاز زمان ببرد و نیازمند صبوریست، بنابراین اگر مشکل فورا پیدا نشد نگران نباشید.

علت نازایی در زنان چیست؟

بسیاری از خانم ها بر این باورند که تنها برای زایمان (برای خواندن مطلب جذاب همه چیز درباره عمل سزاین کلیک کنید.) باید به متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنند، در صورتی که برای تشخیص قطعی علت نازایی و درمان آن حتما باید تحت نظر این متخصص قرار گیرند. با این حال اغلب موارد ناباروری زنان ناشی از مشکلات تخمک گذاری است. بدون تخمک گذاری، هیچ تخمکی برای بارور شدن وجود ندارد. برخی از مواردی که معمولاً نشان می‌دهد زن تخمک‌گذاری نمی‌کند، دوره‌های قاعدگی نامنظم یا غایب است.

    مشکل در تخمک گذاری

مشکلات تخمک گذاری اغلب به دلیل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) ایجاد می شود. PCOS یک مشکل عدم تعادل هورمونی است که می تواند در تخمک گذاری طبیعی اختلال ایجاد کند. PCOS شایع ترین علت ناباروری زنان است. 

    انسداد لوله فالوپ

انسداد لوله های فالوپ به دلیل بیماری التهابی لگن، اندومتریوز یا جراحی برای حاملگی خارج از رحم.

    مشکلات تخمدان

نارسایی اولیه تخمدان (POI) یکی دیگر از دلایل مشکلات تخمک گذاری است. POI زمانی اتفاق می‌افتد که تخمدان‌های یک زن قبل از 40 سالگی به طور طبیعی کار نمی‌کنند. توجه بفرمایید POI مشابه یائسگی زودرس نیست.

    مشکلات جسمی در رحم

فیبروم های رحمی که توده های غیر سرطانی بافت و ماهیچه روی دیواره های رحم هستند.

افزایش ریسک ناباروری

چیزهای زیادی می تواند توانایی یک زن را برای بچه دار شدن تغییر دهد. این شامل:
🔸️افزایش سن
🔸️سیگار کشیدن
🔸️مصرف بیش از حد الکل
🔸️رژیم غذایی نامناسب
🔸️اضافه وزن یا کم وزن بودن
🔸️عفونت های مقاربتی (STIs)
🔸️مشکلات سلامتی که باعث تغییرات هورمونی می شوند، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک و نارسایی اولیه تخمدان

درمان نازایی

پس از مرحله تشخیص علت نازایی که توسط متخصص شما صورت می گیرد، درمان آغاز خواهد شد. برای درمان ناباروری امکان دارد متخصص از روش های مختلفی استفاده کند که هر کدام از این روش ها بر اساس شرایط فرد و صلاحدید پزشک تعیین می گردد. بنابراین می توانید جهت دریافت مشاوره آنلاین با متخصص نازایی و اطلاع جامع و کلی از وضعیت خود و هزینه های درمانی شما از مشاوره آنلاین با متخصص زنان و نازایی بهره ببرید.

روش دارویی 

بعضی از مشکلات مربوط به باروری که به علت مشکلات هورمونی اتفاق می افتند را می توان با مصرف چند دوره دارو برطرف کرد.

درمان نازایی با آی یو آی 

لقاح داخل رحمی (IUI) یک درمان ناباروری است که اغلب به آن لقاح مصنوعی نیز می گویند. در این روش اسپرم تهیه شده در شرایط خاص و شستشو داده شده به زن تزریق می شود. گاهی اوقات خانم قبل از IUI با داروهایی که تخمک گذاری را تحریک می کنند نیز درمان می شود.

درمان نازایی با IUI

اغلب برای این موارد (نابارورهای مردانه مثلا در مواردی که سرعت و کیفیت اسپرم کم است، زنانی که در مخاط دهانه رحم خود مشکل دارند و نیز زوج هایی که ناباروری غیرقابل توجیه دارند)، کاربرد دارد.

درمان نازایی با IVF 

لقاح آزمایشی به معنای لقاح خارج از بدن است. IVF موثرترین درمان نازایی است. این اغلب زمانی استفاده می شود که لوله های فالوپ زنان مسدود شده باشد یا زمانی که مرد اسپرم بسیار کمی دارد. پزشکان در این تایم دارویی را به خانم می دهند تا باعث شود تخمدان ها چندین تخمک تولید کنند. پس از بالغ شدن، تخمک ها از بدن زن خارج می شوند. آنها را همراه با اسپرم مرد برای لقاح در ظرفی در آزمایشگاه قرار می دهند. پس از 3 تا 5 روز، جنین سالم در رحم زن کاشته می شوند.

آیا ناباروری فقط به علت وجود مشکل در زنان است؟

خیر، ناباروری همیشه مشکل یک زن نیست. هم زنان و هم مردان همزمان می توانند مشکلاتی داشته باشند که باعث ناباروری شود. حدود یک سوم موارد ناباروری ناشی از مشکلات زنان است و یک سوم دیگر مشکلات باروری نیز به دلیل مردان است که در این صورت  مردان می توانند تحت نظر اورولوژیست قرار بگیرند. موارد دیگر ناشی از ترکیبی از مشکلات زن و مرد یا مشکلات ناشناخته است.

برای درمان نازایی چه بخوریم

برای درمان نازایی چه بخوریم، سوالی است که این روز ها تبدیل به بحث جنجال انگیزی شده است. که در این قسمت قصد داریم به این مسئله بپردازیم. گاهی ممکن است مشکلی که در خانم ها وجود دارد با مصرف دارو حل شود و فرد دیگر نیاز به دیگر روش ها مثل لقاح آزمایشگاهی نداشته باشد. 

1. قرص: حتما در بسیاری از موارد نام قرص لتروزول یا کلومیفن سیترات (کلومید) را در درمان نازایی شنیده باشید! این قرص ها سبب تحریک تخمدان ها برای تخمک سازی خواهند شد. البته قرص های دیگری مثل قرص کابرگولین (تنظیم چرخه قاعدگی) نیز وجود دارند که همگی در درمان نازایی موثرند، اما باید دقت کنید که تهیه و مصرف این قرص ها باید با نسخه پزشک باشد.
2. مصرف آهن و زینک: قرص آهن و قرص زینک نیز جزو مکمل هایی محسوب می شوند که سبب بهبود تخمک گذاری خواهند شد. زیرا کمبود آهن ممکن است سبب کمتر شدن میزان تخمک گذاری شود و همچنین باعث شود همان تخمک های تولید شده از کیفیت کمی برخوردار باشند. زینک نیز در بهبود کیفیت اسپرم و تخمک موثر است و نیز همچنین در مواد غذایی مثل شکلات تلخ و یا تخم مرغ و.. وجود دارد.

3. متفورمین: شاید فکر کنید که این دارو در درمان دیابت نوع 2 به کار می آید اما، در خانم هایی که به سبب داشتن سندرم تخمدان پلی کیستیک حاملگی در آن ها رخ نمی دهد، بسیار موثر است.
4. داروهای گیاهی و طب سنتی: به علاوه بهره بردن از داروهای گیاهی هورمونی نیز می تواند در زنانی که به علت مشکلات هورمونی باردار نمی شوند موثر باشد. یکی از اصلی ترین روش درمان نازایی در طب سنتی استفاده از زنجبیل است. این ماده (زنجبیل) در علم سنتی سبب تقویت قوای جنسی و بهبود کیفیت تخمک و اسپرم خواهد شد. 
نکته: با پیشرفت علم در حوزه پزشکی اکنون روش های متنوع و موثری در درمان نازایی بوجود آمده است که با مراجعه به فرد مجرب و متخصص در این زمینه بهره ببرید. قسمت هایی از مقاله (برگرفته از: womenshealth.gov)

🟪️ آیا عفونتهای مقاربتی یا عفونت های لگنی ریسک ناباروری را افزایش می دهد؟

بله خیلی از ناباروری ها به دلایل عفونت های لگنی و… اتفاق می افتد که در این صورت متخصص ناباروری شما ابتدا در راستای درمان عفونت اقدام می کند و بعد از آن سراغ درمان ناباروری می رود.

🟪️ آیا آندومتریوز در زنان از علت های ناباروری است؟

بله یکی از دلایل ناباروری در زنان آندومتریوز است.

🟪️ آیا عفونتهای مقاربتی یا عفونت های لگنی ریسک ناباروری را افزایش می دهد؟

بله خیلی از ناباروری ها به دلایل عفونت های لگنی و… اتفاق می افتد که در این صورت متخصص ناباروری شما ابتدا در راستای درمان عفونت اقدام می کند و بعد از آن سراغ درمان ناباروری می رود.

🟪️ آیا آندومتریوز در زنان از علت های ناباروری است؟

بله یکی از دلایل ناباروری در زنان آندومتریوز است.

🟪️ علائم ناباروری در زنان چیست؟

ناباروری در زنان ممکن است علائمی نداشته باشد، اما برخی از علائم آن می تواند در دوران قاعدگی خود را نشان دهد مثل داشتن خونریزی های شدید، توقف قاعدگی، احساس درد در هنگام داشتن رابطه زناشویی، کیست و آندومتریوز.

Copy right © 2022 | Powered by sitemaan.com